27.05.2015
Tradycyjne produkty kulinarne ochronią nasze dziedzictwo kulturowe W czwartek, 21 maja 2015r. w „Starym Młynie” we wsi Wierzchucice (gmina Sicienko) odbyło się seminarium „Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Wskazówki praktyczne do budowania marki, promocji, wytwarzania i dystrybucji”.
Organizatorem spotkania był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Departamencie Rolnictwa i geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko – Pomorskiego oraz Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”, a pomysłodawcą Piotr Lenart – ekspert kulinarny. Region kujawsko - pomorski obfituje w produkty regionalne i tradycyjne, które mają szansę spełnić wymogi europejskiego systemu ochrony produktów i zyskać miano produktów markowych. Propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej to ważne działanie w celu zachowania dziedzictwa kulturowego regionu. Jednym z celów seminarium było zaprezentowanie produktów utożsamianych z regionem, ich degustacja oraz wskazówki o praktycznym zastosowaniu lokalnych surowców w potrawach. Pośród wielu produktów uczestnicy seminarium mieli możliwość kosztowania dwóch borowiackich – „szandara” i „fjuta”, przygotowanych przez Helenę Pałkowską z Krzywogońca i Marzenę Przytarską z Przyrowy. Obecnie na europejskiej liście zarejestrowanych jest 37 polskich produktów markowych. Są one chronione specjalnymi znakami, które informują konsumenta o nazwie, geograficznym pochodzeniu i gwarantowanej tradycyjnej specjalności. W seminarium wzięły udział: Helena Pałkowska i Marzena Przytarska - prezentujące swoje produkty oraz .Magdalena Kurpinowicz (prezes Lokalnej Grupy działania „Bory Tucholskie”) i Maria Ollick (prezes Borowiackiego Towarzystwa Kultury). Tekst: Maria Ollick, Borowiackie Towarzystwo Kultury Wprowadził Wydział Rozwoju LiFE |